& Inspiratiegroep voor vrouwen: managers en directeuren

Diversiteit in het management zorgt ervoor dat beslissingen beter worden doordacht en af- gewogen. Verschillende onderzoeken, zoals die van Catalyst en McKinsey & Company, laten zien dat bedrijven met mannen en vrouwen aan de top gemiddeld beter presteren, effectiever en winstgevender zijn.

Nederlandse vrouwen zijn ondervertegenwoordigd in het (hoger) management.
Ons land staat op nummer 38 in de Global Gender Gap Index van 2020.
Er zijn diverse initiatieven gecreëerd om vrouwen aan de top te promoten zoals de verkiezing van de topvrouw van het jaar. Vrouwelijke directieleden worden op deze wijze zichtbaar en kunnen daardoor een functie als rolmodel vervullen.

Jij, als manager of directeur, bent ook een rolmodel en een begaafd leidinggevende. Je komt namelijk alleen in zo een functie als je heel erg goed bent. Je hebt daar als vrouw meer moeite voor moeten doen dan je mannelijke collega’s.

Waarom deze inspiratiegroep?

Je werkt op een mooie leidinggevende positie en dat betekent dat je te maken hebt met een intens krachtenveld en vele belangen.
Afhankelijk van het type organisatie, ben je omgeven door voornamelijk of veel mannelijke collega’s. Hoe hoger op de ladder, hoe meer mannen.

Door een combinatie van bovenstaande factoren, kan je:

 • in jouw wijze van vrouw zijn en besturen, je zo nu en dan alleen voelen tussen de mannen en misschien je eigen bestuursstijl moeilijk vasthouden
 • in sommige situaties je realiseren dat jij de enige bent die “het” kan en je tegelijkertijd daarin heel nodig voelen
 • het spel wat er gespeeld wordt niet helemaal begrijpen en merken dat je te weinig invloed kan uitoefenen
 • last hebben van man-vrouw dynamieken, zoals (on)bewuste stereotype man-vrouw beelden en reacties, ongeriefelijke situaties als vrouw alleen met mannelijke collega’s op congres en het uitgaan met elkaar, flirten.

Wat helpt is om van andere vrouwen in het hoger management te leren en steun te ontvangen, naast theoretische input en interessante werkvormen.

In de groep delen we oprechte steun en waardering, verschillende meningen, nieuwe ideeën, ervaringen en kennis en hebben we aandacht voor elkaars kwetsbare en sterke kanten, zodat we elkaar inspireren in alle vertrouwelijkheid. Dit is het kader waarbinnen wij in de inspiratiegroep zullen opereren.

Op deze wijze geeft verbinding tussen vrouwelijke professionals een enorme bekrachtiging van je professionele en vrouwelijke identiteit, van jou als leider.

Wat zou je tegen kunnen houden?

 

 • Vrouwen gaan wel eens met scepsis naar een groep met alleen vrouwen door ervaringen met jaloezie, naar beneden halen, onderhuidse onduidelijkheden. Soms wordt er gezegd : “geef mij maar een groep mannen, daar gebeurt ten minste alles direct en boven tafel”. Daar spelen overigens weer andere mechanismen. De ervaring dat het anders kan tussen vrouwen, is zeer louterend.

 

 • Je bent misschien geneigd te zeggen “oh het valt allemaal wel mee” ,”niet zeuren” of “posi- tieve discriminatie hebben wij niet nodig”. Natuurlijk, je bent een harde werker en hebt je waarschijnlijk leren staande houden en verhouden tot je omgeving anders zat je nu niet waar je bent. En daarmee kan je de andere, kwetsbaarder kant van jezelf in deze positie uit het oog verliezen.
Wat ga je doen?

Onderzoeken van thema’s en vraagstukken die jij tegenkomt in je werk zodat je nieuwe inzichten en antwoorden gaat vinden. Daarbij gaat het om vragen als:

 • persoonlijk functioneren
 • omgang met je team(s) en collega’s
 • man-vrouw dynamieken
 • leiderschap en sturen
 • macht en weerstand
 • het krachtenveld waarin je opereert

Data 2021

Zes keer per jaar 1 dag van 9:00 u tot 17:00 u:

 • 4 juni
 • 27 augustus (eventueel 3 september i.v.m. zomervakantie)
 • 29 oktober
 • 10 december
 • 28 januari 2022
 • 25 maart 2022

Tijd

9.00 uur tot 17:00 uur

Locatie

Aan de rand van het bos op de prachtige locatie aan de Eikeboomlaan 1
7215 SB Joppe

 

Investering

€ 1800,-
€ 300,- verblijfsarrangement met warme 3- gangen lunch

Deelname

Voorafgaand aan deelname zal een audiovisueel kennismakingsgesprek plaatsvinden.

Meer weten over de Inspiratiegroep

Graag aanmelden vóór 24 mei

Voor vragen of aanmelding kan je mij bereiken op: 06-18882087

of per mail: hetty@jansebroeders.nl

Meer informatie?

Meer weten over de inspiratiegroep? Of wil je je aanmelden. Mail of bel mij:
Hetty Broeders
hetty@jansebroeders.nl
06-188 82 087

Inspirator Hetty Broeders

Hetty Broeders (1959): “van kinds af aan heb ik het verschil in bejegening, socialisatie, en de daarbij passende waardering voor jongens en meisjes bewust ervaren. Het is een aandachts- gebied wat als een rode draad door mijn leven bleef lopen. In mijn studietijd, werk in de psychiatrie en eigen praktijk en vrije tijd resulteerde dit in een presentatie over de man- vrouw situatie op de ALO, het onderzoeken van ’vrouw in de sport’ voor mijn afstuderen, ‘De autonomiegroep ‘ voor vrouwen, de cursus ‘Godinnen in elke vrouw’, Tantraweekenden voor vrouwen en “Aan Tafel Gesprekken” voor Women Inc.
Zelfontwikkeling van vrouwen, de versteviging van hun positie in hun relatie, werk en in de maatschappij is voor mij altijd een belangrijk item geweest.
Als team- en managementbegeleider en loopbaancoach, heb ik inspirerende managers en directeuren, vrouwen, mogen ontmoeten. Ik ontdekte dat er overlappingen in hun type vraagstukken zaten. Op grond van die ervaringen, wil ik nu een nieuwe input aan het ondersteunen van vrouwen geven in bovenstaande vorm”.
Kijk voor mijn professionele ervaring op:

www.hettybroederscoaching.nl en www.jansebroeders.nl en linkedin

Meer over Hetty Broeders

Hetty is gestart als lerares lichamelijke opvoeding. Na haar opleiding tot psychomotorisch therapeut heeft ze eerst 14 jaar in de psychiatrie en daarna in haar eigen praktijk gewerkt. Naast psychomotorische therapie deed zij ook cranio sacraal therapie en familieopstellingen. Vanaf 2001 is ze samen gaan werken met haar man in het management- en teambegeleidingswerk, het begeleiden van organisatieopstellingen en trainingen systemisch werken. Dit heeft in 2010 geresulteerd in het ontstaan van janse&broeders, bureau voor organisatieontwikkeling, management- en teambegeleiding en personal coaching. De persoonlijke-professionele ontwikkeling van mensen, de systemische manier van kijken (ontstaan vanuit de familie- en organisatieopstellingen) en de laatste jaren zelfsturing binnen organisaties, zijn belangrijke aandachtsvelden van Hetty.