Waar dient het zelfsturend team op te letten?   

7 oktober, 2016 - Wieger Janse

Reacties zijn niet beschikbaar voor dit bericht.

Drie aandachtspunten voor teamleden

“Ik ben tegen zelfsturende teams. Ik wil gewoon een baas over wie ik kan klagen. Ik zou doodongelukkig worden als alles de hele tijd mijn eigen schuld zou zijn. Ik word ook altijd heel overmoedig van vrijheid. Als ik zelf mag weten waar ik heen stuur, komen we meestal met z’n allen in de kroeg uit.”. Constateert Japke Bouma in haar column in het NRC.

In haar ironie raakt ze wel een kern. Niet ieder teamlid is blij met zelfsturing. Het is een andere manier van organiseren en vraagt andere aandachtspunten.

Bewaak je grenzen, het werk is nooit af

Heel makkelijk kan er een hechtheid ontstaan in het team, waar iedereen zich verantwoordelijk voor de taak, en ook voor elkaar voelt. Er ontstaat dan makkelijk het gevoel onmisbaar te zijn. Maar dat sterke verantwoordelijkheidsgevoel heeft een keerzijde: teamleden gaan voortdurend over hun grenzen heen. Langzaam raakt de balans tussen privé en werk verstoord. Er zijn teams bekend waar verschillende mensen burn-out zijn geraakt. Voor teams en teamleden is het heel belangrijk om te zien wat een haalbare taak is. Het werk is nooit af. Dat is maar goed ook, want dan is er morgen weer wat te doen.

Zorg dat het gezamenlijke doel helder is en blijft

Het creëren van een helder doel als team is de essentie om überhaupt in een team te kunnen werken. Dit definieert hun onderlinge relatie én die ten opzichte van de klant, de organisatie en andere teams. Niet alle teams hebben een even helder doel of houden het te weinig scherp tijdens de rit.

Het is belangrijk om daar goed bij stil te staan omdat ook verschillen in oriëntatie op het doel belemmerend werken. Door er goed over door te praten, wordt duidelijk dat sommige teamleden bijvoorbeeld meer zijn gericht op zelfontplooiing, andere meer op prestaties. Uit een onderzoek van de RSM (Rotterdam School of Management) blijkt ook dat zelfsturende teams met dezelfde doeloriëntatie veel beter presteren.

Leiderschap blijft. Zorg dat het goed belegd is.

Ook binnen zelfsturende teams staan leiders op. Als er binnen een team een leider opstaat, is er sprake van een teamleider zonder bevoegdheden. Prestaties van het team worden dan heel afhankelijk van het functioneren van deze constructie. Als het leiderschap wordt geaccepteerd omdat het eenieder uitkomt, zullen teamleden de leider volgen wanneer het hen uitkomt maar niet accepteren wanneer het hen niet past.

Het mooiste is leiderschap per taakonderdeel te beleggen bij een teamlid. Die krijgt dan daarmee ook de verantwoordelijkheden en bevoegdheden, waarbij het team eindverantwoordelijke blijft.

Meer weten over zelfsturing? Download dan onze whitepaper

Deel dit artikel:

Wieger Janse